یوسی کوهن کیست
آگوست 2013 ، شهریور1392 شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی در دفتر نخست وزیری دولت صهیونیستی در کریات بن گوریون (یا کریات همیمشالا) واقع در منطقه «گیوات رام» بیت المقدس شاهد یک تغییر جدی بود. سرلشکر یعقوو عمیدرور به عنوان نخستین حاخام نظامی که توانسته بود به درجه نظامی سرلشکری برسد به عنوان مشاور امنیت ملی نخست وزیر دولت صهیونیستی و رئیس شورای امنیت ملی این رژیم، جایش را به رئیس جدید می سپرد.
عمیدرور علاوه بر اینکه به عنوان یک حاخام اشکنازی و یک مقام مذهبی شناخته شده بود توانست خود را به عنوان یک هوش نظامی و تئوریسین امنیتی نیز جا بیاندازد. سابق بر این وی ریاست دانشکده نظامی ارتش و نیز ریاست دانشکده دفاع ملی ستاد کل نیروهای مسلح رژیم صهیونیستی را نیز از سرگذرانده بود. اما آگوست 2013 زمان آن رسیده بود تا عمیدرور جای خود را به رئیس جدید شورای امنیت ملی بسپارد؛ سرتیپ یوسی کوهن.
مراسم معارفه رئیس جدید شورای امنیت ملی، از راست به چپ: یوسی کوهن، نتانیاهو و عمیدرور
تمام فعالان سیستم امنیتی و اطلاعاتی دولت عبری در تل آویو و بیت المقدس کوهن را بخوبی می شناختند. او چهره ای ناشناس و گمنام نبود اگرچه برای مردم اسرائیل و رسانه ها چهره ای ناشناخته تلقی می شد. یوسی کوهن طی 20سال گذشته به عنوان سرجاسوس رژیم صهیونیستی و دستگاههای امنیتی آن شناخته می شد و در دو حوزه اطلاعات و عملیات پنهان به مثابه یک نابغه عملیاتی مطرح بوده است. افسران موساد خوب می دانستند که کوهن مغز متفکر بیشتر عملیاتهای جاسوسی و تروریستی سرویس اطلاعاتی موساد بوده است.
نام کوهن با تمام عملیاتهای کثیف پنهان و تروریستی موساد طی 20 و اندی سال گذشته آمیخته است. جهره ای همیشه در تاریکی که در آگوست 2013 از تاریکی به روشنایی قدم نهاد. با این حال چهره وی هنوز هم چندان رسانه ای نشده است. تا پیش از اینکه کوهن به ریاست شورای امنیت ملی برسد، دوربین های شبکه های تلویزیونی اسرائیل عمیدرور را در جلسات کابینه کنار دست نتانیاهو نشان می دادند، اما اکنون از یوسی کوهن در کنار نتانیاهو چندان خبری نیست.
به راستی راز این پنهانکاری در کجاست؟ چرا با وجود آشکارگی سوابق کوهن هنوز هم وی در سایه می زید؟ راز این پنهانکاری را باید در یک تحول اساسی جستجو کرد. تحول اساسی در کارویژه شورای امنیت ملی و مشاور امنیت ملی نخست وزیر رژیم صهیونیستی. تحول در ساختار ستاد طرح ریزی و هدایت عملیات اطلاعاتی و اقدامات پنهان رژیم صهیونیستی از سرویس موساد به شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی.
این تحلیل می کوشد تا از یکسو دلایل و بسترها و ابعاد چنین تحولی را در ساختار امنیتی رژیم صهیونیستی نشان دهد و از دیگر سو ، به نقش این تحول و بویژه نقش رئیس جدید شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی در جنگ کم شدت پنهان تروریستی علیه ج ا ایران از سراوان تا بیروت را به نمایش گذارده و ابعاد اطلاعاتی، عملیاتی و استراتژیک آن را بررسی و تحلیل نماید.
*شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی
شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی (?????? ??????? ?????)نهادی است برای برای هماهنگی، یکپارچه سازی، تجزیه و تحلیل و نظارت در زمینه امنیت ملی و نیز نشست های عوامل فعال درحوزه امنیت ملی اسرائیل تحت نظر نخست وزیر و دولت. با این حال، تصمیمات امنیت ملی که به طور معمول در دیگر کشورها ، توسط شوراهای امنیت ملی آنها اتخاذ می گردد ، در رژیم صهیونیستی اما توسط کابینه امنیتی دولت انجام می پذیرد . از این رو شورای امنیت ملی در این رژیم بیشتر نهادی مشورتی و تصمیم ساز و هم چنین برنامه ریز قلمداد می شود تا نهادی تصمیم گیر و farsnews.com
لوگوی شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی
این شورا در سال 1999 و در دولت بنیامین نتانیاهو و بر اساس مصوبه 4889 دولت و در چارچوب درس گرفتن از جنگ یوم کیپور تأسیس گردید.
مبدا شکل گیری این شورا به کمیسیون آگرانات پس از شکست جنگ یوم کیپور در نوامبر 1973 باز می گردد. این کمیسیون در گزارش مقدماتی خود ، پیشنهاد تقیت و فعال نمودن پست مشاور ویژه نخست وزیر در امور امنیت و اطلاعات مطرح نمود. این پیشنهاد در کابینه اسرائیل به شکل گیری دو پست مشاور اطلاعاتی و مشاور ضدتروریسم نخست وزیر در کابینه منجر شد تا آنکه در سال 1999 نتانیاهو طی مصوبه دولت خود با ادغام این دوپست مشاوره در یک پست واحد، پست مشاور امنیت ملی را بنیاد نهاد تا ساختار جدیدی برای تدوین و اجرای یک استراتژی ملی مبتنی بر گزارش آگرانات را ممکن سازد.
با وجود این ایده تأسیس شورای امنیت ملی در این رژیم با مخالفت جدیIDF و وزارت جنگ این رژیم مواجه شد چرا که قدرت یابی این نهاد تازه تأسیس را تهدیدی برای خود تلقی می نمودند و آنرا از دست دادن موقعیت برتر خود در امور امنیتی می دیدند.با وجود مخالفت وزارت جنگ این نهاد شکل گرفت اما اجازه یافت تا صرفاً کارکردی مشورتی و تصمیم ساز یابد و هم چنان و ظیفه تصمیم گیری در اختیار "کابینه سیاسی – امنیتی" دولت باقی ماند.
نخستین رئیس این شورا سرلشکر "دیوید ایوری" بود که به علت تداخل وظائف این شورا با دیگر نهادهای نظامی و امنیتی نهایتاً به عنوان سفیر به واشنگتن اعزام شد.
تشکیل این نهاد با تصویب قانون ماده 7 در سال 2001 مبنی بر سپردن خدمات حرفه ای مشاوره در امور امنیت ملی به کارمندان دولت تثبیت شد. این شورا تا سال 2008 با عنوان "ستاد امنیت ملی" ???? ??????? ????? نامیده می شد، اما از این سال به بعد و با مصوبه دولتی به "شورای امنیت ملی" ?????? ??????? ????? (?????????) تغییر نام داد.
* وظائف و مأموریت ها
وظائف و مأموریت های این شورا بر اساس مصوبات دولت عبری عبارتند از :
1- برای برگزاری نشست ها و کمیته های عالی در سطح نخست وزیر و دولت در مورد مسائل مربوط به امنیت ملی.
2- ایجاد هماهنگی و ارزیابی یکپارچه از فرآیندها و روندها در تمام جنبه های امنیت ملی است.
3- هدایت یکپارچه عملیات کارکنان ادارات و مقامات ذیربط با امنیت ملی به منظور افزایش هماهنگی و یکپارچه سازی بین آنها.
4- آماده سازی دستور مذاکرات درباره امنیت ملی برای دولت وکمیته وزرا و نخست وزیر.
5- تهیه و تدوین توصیه های راهبردی به دولت در سیاست های مربوط به امنیت ملی.
6- برنامه ریزی بر اساس یک چشم انداز بلند مدت برای تحقق مؤلفه های امنیت ملی، با کمک نهادهای برنامه ریزی موجود در ادارات و سازمان های مرتبط با امنیت ملی دولت.
7- برای دنبال کردن و ارائه به روز رسانی در مورد فعالیت ها و اجرای قطعنامه های مربوط به امنیت ملی.
8-حفظ هماهنگی و همکاری با مقامات امنیت ملی موازی در کشورهای دوست و نزدیک.
از دیگر وظائف شورا می توان به مشورت استراتژیک به نخست وزیر، ارائه توصیه های امنیتی به دولت، جهت بهره برداری مشترک و هماهنگ از سلاح های امنیتی و همچنین بازرسی و نظارت بر تصمیم گیری های مربوط به نهادهای امنیتی است. توابع دیگر، شامل برنامه ریزی بلند مدت از روش های امنیتی، و حفظ روابط همکاری و هماهنگ با عناصر امنیت ملی کشورهای دوست می باشد. با این توضیحات به نظر می رسد شورای امنیت ملی این رژیم بیشتر نقش یک ستاد هماهنگی و برنامه ریزی امنیت ملی را عهده دار است.
.