آنچه اوباما علیه ایران امضاء کرد
در بند 203 از لایحه بودجه آمریکا تحت عنوان «محدودیت استفاده از برنامه لغو روادید برای خارجیهایی که به کشورهایی خاص سفر کردهاند»، چهار کشور ایران، عراق، سوریه و سودان به عنوان کشورهایی معرفی شدهاند که اتباع کشورهایی که با آمریکا تفاهمنامه لغو روادید امضا کردهاند، در صورت حضور در آنها، برای سفر به آمریکا روادید دریافت کنند. بر این اساس شهروندان 38 کشوری که تاکنون میتوانستند برای تجارت یا توریسم، مدت 90 روز بدون اخذ ویزا در خاک ایالاتمتحده اقامت داشته باشند، حالا اگر در 5 سال گذشته به سوریه، عراق، سودان و ایران سفر کرده باشند، دیگر «نمیتوانند» مثل قبل بدون ویزا وارد آمریکا شوند.
رئیسجمهور آمریکا مصوبه کنگره مبنی بر اعمال قانون محدودیت ویزایی برای مسافران ایران را در میان اعداد و ارقام یک بودجه 1.1 تریلیون دلاری تصویب و برای اجرا ابلاغ کرد.
به گزارش رجانیوز باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا روز جمعه تنها ساعتی پس از تصویب لایحه بوجه سال 2016 در سنای آمریکا، این مصوبه را امضا کرد. در بین انبوه بندها و تبصرههای این لایحه 2009 صفحهای، دستکم یک بند برای ایران از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ بندی که آشکارا ناقض توافقی است که تیر ماه امسال در وین بین ایران و 1+5 به دست آمد.
در بند 203 از لایحه بودجه آمریکا تحت عنوان «محدودیت استفاده از برنامه لغو روادید برای خارجیهایی که به کشورهایی خاص سفر کردهاند»، چهار کشور ایران، عراق، سوریه و سودان به عنوان کشورهایی معرفی شدهاند که اتباع کشورهایی که با آمریکا تفاهمنامه لغو روادید امضا کردهاند، در صورت حضور در آنها، برای سفر به آمریکا روادید دریافت کنند.
بر این اساس شهروندان 38 کشوری که تاکنون میتوانستند برای تجارت یا توریسم، مدت 90 روز بدون اخذ ویزا در خاک ایالاتمتحده اقامت داشته باشند، حالا اگر در 5 سال گذشته به سوریه، عراق، سودان و ایران سفر کرده باشند، دیگر «نمیتوانند» مثل قبل بدون ویزا وارد آمریکا شوند.
این یعنی شهروندان عموما اروپایی که پیش از این بدون روادید به سادگی به آمریکا سفر میکردند، حالا اگر برای گردش، تجارت یا هر دلیل دیگری به ایران سفر کنند، برای سفر به آمریکا گرفتار روند بررسی سوابق و فرآیند صدور روادید خواهد شد.
این بند جنجالی از بودجه سال آینده آمریکا گریبان ایرانیهای مقیم خارج را هم میگیرد یعنی آن دسته از ایرانیانی که شهروند کشورهای معاف از ویزا (برای ورود به آمریکا) مانند انگلیس و استرالیا شدهاند، حالا دیگر نمیتوانند به عنوان یک انگلیسی یا استرالیایی، بدون ویزا به آمریکا سفر کنند و باید با همان پاسپورت غیرایرانی خود، در صف صدور ویزای سفارتخانههای آمریکا بایستند.
گفتنی است مصوبه مذکور به معنی نقض برجام تلقی خواهد شد. در همین راستا در بند 29 برجام آمده است: «اتحادیه اروپایی و دولتهای عضو و همچنین ایالات متحده، منطبق با قوانین خود، از هرگونه سیاست با هدف خاص تأثیرگذاری منفی و مستقیم بر عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران، در تعارض با تعهداتشان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیتآمیز این برجام، خودداری خواهند کرد.»
The EU and its Member States and the United States, consistent with their respective laws, will refrain from any policy specifically intended to directly and adversely affect the normalisation of trade and economic relations with Iran inconsistent with their commitments not to undermine the successful implementation of this JCPOA
البته به نظر میرسد عبارتی چون «هدف خاص تأثیرگذاری منفی و مستقیم» به صورتی عامدانه و هدفمند از سوی طرف مقابل در این متن گنجانده شده تا ایران برای اعتراض به آن نیازمند قضاوت کمیته مشترک اجرای برجام و اثبات قرائت خود از این بند باشد.
همچنین در بند 26 از نیز برجام آمده است: «ایالات متحده، با حسن نیت، نهایت تلاش خود را برای دوام این برجام و پیشگیری از ایجاد تداخل در تحقق متمتع شدن ایران از لغو تحریمهای مشخص شده در پیوست 2 به عمل خواهد آورد.
The United States will make best efforts in good faith to sustain this JCPOA and to prevent interference with the realisation of the full benefit by Iran of the sanctions lifting specified in Annex II
همچنین در این زمینه باید گفت که این اقدام ایالات متحده آمریکا حتی منجر به واکنش وزیر امورخارجه کشورمان نیز شده است. به طوری که ظریف در گفت و گو با المانیتور در این ارتباط گفته است.
« متأسفانه پیامهای متناقضی از سوی واشنگتن میبینیم که اغلب آنها هم منفی هستند، نمونه آن نیز همین محدودیت برنامه لغو روادید که توسط مجلس نمایندگان تصویب شد و سنا هم امروز آن را تائید کرد، که از نظر ما با تعهدات ایالات متعهده ذیل برجام همراستا نیست.»
در انتها نیز باید به این نکته اشاره کرد که با تصویب این مصوبه دولت یازدهم موظف است مطابق با بند دوم از فرمان مقام معظم رهبری در نامه خود در رابطه با توافق وین به حسن روحانی اجرای برجام را متوقف سازد. در این بند آمده است:
ثانیاً: در سراسر دورهی هشتساله، وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانهای (از جمله بهانههای تکراری و خودساختهی تروریسم و حقوق بشر) توسّط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظّف است طبق بند 3 مصوّبهی مجلس، اقدامهای لازم را انجام دهد و فعّالیّتهای برجام را متوقّف کند.