سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نگاهی به جغرافیای سیاسی انتخابات مجلس / مجلس دهم شبیه مجلس پنجم

انتخابات مجلس دهم شورای اسلامی‌بعد از انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری به عنوان تاثیرگذارترین انتخابات در سرنوشت سیاسی کشور این روزها بحث داغ جلسات و نشست‌های چراغ خاموش برخی گروه‌های سیاسی است.


انتخابات مجلس دهم شورای اسلامی‌بعد از انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری به عنوان تاثیرگذارترین انتخابات در سرنوشت سیاسی کشور این روزها بحث داغ جلسات و نشست‌های چراغ خاموش برخی گروه‌های سیاسی است.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTuKpv9aG_ZoCqNufYJXHE4C3pDoEnF8_FTeno2xfBHUOzzUeBP

به گزارش جنوب نیوز، گرچه تا این انتخابات که در اسفند سال 1394 برگزار می‌شود، کمتر از دو سال باقی مانده اما برخی جریان‌های سیاسی این انتخابات را قطعه نهایی پازلی می‌دانند که تکلیف برخی شکاف‌های سیاسی را روشن می‌کند. شاید به نظر آغاز فعالیت‌های انتخاباتی زود باشد، اما برای جریان‌های سیاسی از همان روز پس از انتخابات ریاست جمهوری کار شروع شد. به طوری که اخبار این اقدامات به طور آشکارا در رسانه‌ها منتشر می‌شود.

دعوت از ناطق نوری که در انتخابات ریاست جمهوری گوشه نشینی را انتخاب کرده بود برای سرلیستی گروه اصلاح طلبان، تلاش عارف و خاتمی‌برای در اختیار گرفتن تعداد بیشتری از کرسی‌های سبز مجلس دهم، جدایی اصولگرایان از گروه‌های تندرو، زمزمه حضور محمود احمدی نژاد در انتخابات مجلس، دیدار انتخاباتی لاریجانی و حداد برای هماهنگی هر چه بیشتر دو فراکسیون اصولگرای مجلس برای وحدت در انتخابات مجلس از جمله این تحرکات سیاسی پیش از موعد است.

همچنین برخی گروه‌های سیاسی همچون جبهه پیروان خط امام و رهبری از فعالیت‌های اصولگرایان برای انتخابات مجلس آینده خبر می‌دهند و از تبدیل این جبهه به حزبی قوی سخن می‌گویند. جلسات جامعه اسلامی‌نمایندگان ادوار مجلس برای ایجاد وحدت اصولگرایان با اعضای شاخص جبهه پایداری و جمعیت ایثارگران هم در این راستا برگزار می‌شود.

از سوی دیگر خیز دولت برای دومین پیروزی در پارلمان دهم قابل تامل است. به طوری که دستیار ویژه رئیس‌جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی گفته است که ستادهای انتخاباتی حسن روحانی باید از هم‌اکنون فعالیت خود را برای انتخابات مجلس دهم آغاز کنند. در کنار همه این تحرکات، مجمع نیروهای خط امام به عنوان یکی از تشکل‌های سیاسی اصلاح طلب از آمادگی اصلاح طلبان برای مجلس دهم سخن می‌گویند. همچنین گروه اصلاح طلبان در سایه اعلام آغاز رسمی‌فعالیت‌های گروه‌های اصولگرایی ، بیشتر به مصاحبه و حمایت از دولت اکتفا کرده و به دنبال ایجاد ائتلافی با دولت هستند. در این میان حضور عارف 63 ساله که از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم گلایه داشته و دارد، از دیگر اعلام آمادگی‌ها، جدی‌تر به نظر می‌رسد.

مجلس دهم ترکیبی از ششم و پنجم

به نوشته قانون؛ در این شرایط برخی معتقدند مجلس دهم نمونه ای از مجلس ششم خواهد بود که در اختیار اصلاح طلبان قرار خواهد گرفت و برخی نیز همچون همت بیگمرادی نماینده مجلس پنجم و هم دوره ای حسن روحانی، اعتقاد دارد مجلس دهم همان مجلس پنجم خواهد بود.

بیگمرادی در گفت‌وگو با روزنامه قانون با اشاره به جغرافیای سیاسی و آرایش گروه‌ها و جناح‌های سیاسی در انتخابات مجلس دهم می‌گوید: در مجلس ششم، اقلیت 30 نفره نیروهای راست انسجام درونی خود را حفظ کردند و در مجلس بعد اکثریت کرسی‌ها را در اختیار گرفتند. اما آنچنان که از تحرکات سیاسی این روزها بر می‌آید، مجلس دهم ، شبیه مجلس پنجم خواهد بود. چنانچه در مجلس چهارم نیز نیروهای اصولگرا خلأ خود را در مجلس سوم به خوبی پر کردند. به گفته این عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی نمایندگان ادوار طبیعی است که در هر دوره جغرافیای سیاسی انتخابات تابع جریان‌های خاص سیاسی،‌اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی باشد و تنها کشورهای اسلامی نیستند که مجلس آنها تابع چنین جریان‌هایی باشد و مجلس اکثر کشورهای جهان از این جریانات بی‌نصیب نیستند. حتی انتخابات‌ شوراهای اسلامی و انتخابات ریاست جمهوری و همچنین انتخابات خبرگان رهبری در کشور ما تابع چنین جریان‌هایی هستند.

تغییر کم جغرافیای سیاسی انتخابات

همت بیگمرادی با بیان اینکه در کشورهای جهان سوم و در کشورهای در حال توسعه تاثیرگذاری جریان‌های سیاسی بیشتر احساس می‌شود، افزود: به دلیل مشکلات اقتصادی که در سایر جریان‌ها سیطره دارد، در کشور ما تغییر جغرافیای سیاسی نمایندگان و مجلس کمتر اتفاق می‌افتد و چندان محسوس نیست. به دو دلیل؛ یکی اینکه مردم ایران دین واحد دارند و دوم اینکه انقلاب، انقلاب اسلامی است و هر دوره مجلس بحمدا... نمایندگان مسلمان و مدافع اسلام و انقلاب هستند و از طرفی هم شورای نگهبان و مردم ناظر بر قضایا هستند و به افراد غیرمسئول و عناددار با نظام اجازه ورود به مجلس نمی‌دهند. اینجاست که جغرافیای سیاسی نمایندگان و مجلس در هر دوره زیاد دچار تغییر نمی‌شود. به تعبیر این نماینده دور پنجمی‌، دهمین دوره مجلس شورای اسلامی  مجلسی شبیه به مجلس پنجم است که افراد معتدل، کارآمد، باتجربه، متخصص، مدافع نظام و اسلام به آن ورود پیدا خواهند کرد.

انتخابات زیر سایه سیاست خارجی

البته این نماینده ادوار، مباحث سیاست خارجی را در انتخابات مجلس بی تاثیر ندانسته و معتقد است: قطعا دشمنان انقلاب از هم‌اکنون برای انتخابات مجلس دهم نیز نقشه‌هایی دارند و حتی می‌توانیم موضوع مذاکرات را از این جمله بدانیم. چراکه با حاشیه سازی در جریان مذاکرات به دنبال سایه افکندن بر سیاست داخلی کشورمان بوده و می‌خواهند قطار نظام را از ریل خارج سازند. مذاکراتی که عنوان می‌کنند فقط برای دور زدن نظام است، ولی با هوشیاری مردم و مسئولان همه نقش بر آب شد. بعضی از دوستان نزدیک من اطلاع دارند که از روز اول بحث مذاکره را قبول نداشتم و با دید ناباورانه به آن نگاه می‌کردم، زیرا تاریخ گویای این حقیقت است که آمریکا برای کدخدا شدن در جهان و تک‌قطبی بودن متحمل هزینه‌های سنگین شد تا توانست نظام کمونیستی را متلاشی نماید، لذا الان حاضر نخواهد شد ابرقدرت اسلام را در مقابل خود ببیند. مشاور حقوقی و امور مجلس سازمان بازنشستگی کشوری گفت: ملت ما هم به این نتیجه رسیده که بحث مذاکرات فقط حیله‌‌ای دیگر از آمریکاست و هیچگونه سازشی با ما نداشته و نخواهد داشت و فقط افکار او دور زدن کشورهای جهان سوم و در حال توسعه است، بنابراین مسئولان ما هوشیارند و باید هوشیارتر عمل کنند که جغرافیای سیاسی نمایندگان دور آینده و مجلس دهم باید همان جغرافیای سیاسی انقلاب و شهدا و مردم به پا خاسته مسلمان ما باشد.

چشم امید اصلاح طلبان به اقبال مردم

مشاور حقوقی و امور مجلس سازمان بازنشستگی با بیان اینکه کمتر از دوسال مانده به انتخابات اسفند 94 ، اظهار داشت: اصلاح‌طلبان در این دوره انتخابات به کسب کرسی‌های بیشتر خوش بین هستند و بر رای مردمی‌و اقبال عموم اتکا دارند. چراکه اتحاد این گروه نتیجه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم را تغییر داد و اکنون نیز می‌تواند تاثیری جدی در قوه مقننه داشته باشد. از این روست که اخباری مبنی بر تلاش برای راضی کردن ناطق نوری برای سرلیستی اصلاح‌طلبان به گوش می‌رسد. از طرفی عارف هم با حضور در فضای سیاسی تلاش می‌کند خود را از اکنون برای مجلس آینده آماده کند. اقدامی‌که موجب شده برخی جریان‌های سیاسی این جناح، علم حمایت از او را بردارند.

یک سوی دیگر قضیه، چهره‌های نزدیک به دولت هستند که برای تضمین موفقیت در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ، به دنبال آماده سازی فضا در مجلس هستند. از آن جمله‌هاشمی‌رفسنجانی است که آرایش مجلس آینده را منوط به وضع دولت می‌داند و گفته است: «اگر دولت آن گونه که تا به‌حال پیش رفته، خوب از عهده کارهایش بر بیاید و بتواند همه اهدافی را که در تبلیغات و وعده‌ها آمده؛ اجرایی کند، فکر می‌کنم این جریان از لحاظ نیروهای مردمی‌در سراسر کشور قوی باشد.»